Doğru Kuş Seçimi

Kuş Seçimi

Kuşlar insanlar için iyi birer arkadaş ve dostturlar. Öterler ve konuşurlar, eğlendiricidirler. Ayrıca çok zekidirler. Renkleri ve objeleri birbirleriyle ilişkilendirerek aralarında bağlantı kurabilirler. İnsanlara sıcakkanlı oluşları onları sevecen ve aileden bir dost gibi kılar.

Hangi kuş türü olursa olsun, onlara ilgi göstermek gerekir. Aksi takdirde rahatsız edici şekilde öterler ve dikkati üzerlerine çekilmesini isterler. Yalnız kaldıklarında üzülürler, strese girebilirler. Tüylerini yolabilir veya dökebilirler. Kuşunuzdan ilgiyi esirgememelisiniz, onlarında duyguları vardır ve ilgisiz kaldığında küsebilirler. Erken yaşta alacağınız kuşun size alışması daha kolaydır. Bununla beraber yavru kuş bakımı da, yetişkinlere nazaran daha zor ve hassastır.

Kuşların Temel İhtiyaçları ve Bilinmesi Gerekenler

PapağanSes; Genel olarak kuşlar ev ortamı için ideal bir canlı olmasıyla beraber, ses konusunda bazıları gürültülü olabilirler, bu da komşularınıza kötü yansıyabilir. Muhabbet gibi ufak papağan türlerinde veya kanarya, bülbül gibi güzel öten kuş türlerinde sorun çıkmayabilir, ama cennet papağanı, lori (lory) gibi biraz daha büyük papağanlarda ses sorun olabilir. Bu durumda papağanı koyacağınız yer komşuların duvarlarından uzak yerler olmalıdır.Papağanlar siren, telefon sesi, kapı zili gibi sesleri harika bir şekilde taklit ederler. Konuşma yetenekleri de müthiş gelişmiştir. Bazen bir kelimeyi bir kere duyması yeterlidir. Özellikle "ş", "c", "ç" gibi baskın harfleri çok barındıran kelimeleri hemen hafızalarına alırlar.

Temizlik; Kuşlar kendilerini her zaman temiz tutmaya çalışlar. Bazen saatlerce tüylerini düzeltir ve parlatırlar. Kafesini temiz tutmalısınız. Özellikle kafesin veya zeminin ıslanmamasına dikkat edilmelidir. Çünkü kuşun pisliğiyle nemin birleşmesi kuşlarda mantara sebep olabilir. Kuşların belli dönemlerde tüy dökümü olur. Bu zamanlarda kafeste çok fazla tüy görebilirsiniz. Bu dönemlerde kafes çok fazla kirlenildiği için sık temizlenmelidir.

PapağanZaman; En önemli konuların başında canlıya harcadığınız zaman gelir. Onunla ne kadar çok vakit geçirirseniz, onun o kadar hoşuna gider. Kendini aileden bir birey olarak görür. En mutlukuş, kendini aileden biri olarak gören kuştur. Eğer ki, yeterince zamanınız yoksa, yanına bir eş gerekir. Özellikle cennet ve muhabbet papağanı veya hint bülbülü gibi kuşlar yalnızlığa dayanamazlar.

Hangi Kuş Türü?

PapağanBüyük papağanlar, Amazon(Amazons), Aralar(Macaws), Kakadular(Cockatoos), Afrika Gri Papağanı(African Greys) ve Eclectus papağanlar her zaman insanların dikkatiniçeken zeki ve akıllı kuş türleridir. Sizinle konuşur, oynar hatta el hareketlerinize göre ritmik dans ederler. Hafızaları çok iyidir. Onların öğrenecekleri, sizin verdiğiniz eğitime bağlıdır. Şu da bilinmelidir ki, bu nispeten iri papağanların gagaları da kuvvetlidir(mesela makawlar). Bundan dolayı papağanınıza , size güvenebileceğini hissettirmelisiniz, ve siz de ona güvenmelisiniz. Bunlara ek olarak, bu tür papağanlar uzun yaşamalarıyla ünlüdür.

Muhabbet KuşuFinçerlar(Finches) veya kanaryalar öten kuşlar olup özellikle kanaryaların çok fazla türü vardır. Türüne göre ötüm şeklide değişir. Mesela hint bülbülleri çok kısık ve narin öterek insanı rahatsız etmezler veya yine bazı kanaryalar vardır ki, ötümleri dakikalarca dinlenebilir ve insanı dinlendirirler. Bu tür kuşlar insana papağanlar gibi insana yakın olmamakla beraber çok iyi eğitildikçe parmağa konabilirler.

Hangi kuş türü olursa olsun, yukarıda belirtilen üç unsura dikkat edilmelidir: 1-ötme şekli(ses) 2-temizliği 3-ilgi ve zaman. Bunlara ek olarak dördüncü parametre ise kuşun fiyatıdır. Fiyat kuşun türüne göre değişir.

Alacağınız kuşun bütün özelliklerini bilip ona göre kararınızı vermelisiniz. Unutulmaması gerekir ki; aldığınız canlı artık sizin sorumluluğunuz altına girmiştir ve onun gereken bütün ihtiyaçlarını karşılamakla yükümlüsünüz.

Diğer Sayfalar

Doğru Kuş Seçimi. Hangi Kuş? Temel ihtiyaçlar ve bilinmesi gerekenler.
Muhabbet kuşlarını evcilleştirmek için nelere dikkat edilmelidir?
Muhabbet Kuşunun Konuşması için neler yapmalısınız?