Doğru Köpek Seçimi

Köpek Seçimi

Köpek cinslerine baktığımızda çok değişik ırk ve tipte köpeklerle karşılaşıyoruz. Önemli olan, nasıl bir köpeğe sahip olmak istediğimiz ve bu köpeğin yaşantımıza ne derece uygun olup olmadığıdır. Ayrıca, yavru mu yoksa yetişkin köpek mi istediğimiz, köpeğin büyüklüğü, görev köpeği yada süs köpeği olup olmadığı, cinsiyeti ve huyu seçimimizde önemli bir yer tutmaktadır. Unutmayalım ki sizinle 10-15 yıl yaşam sürecek bir hayat arkadaşı seçmektesiniz. Eğer yavru köpek seçecekseniz, önemli olan bazı hususlara göz gezdirelim.

Yavru Köpek Seçerken

Bir köpek sahibi olmak çok zevkli ve eğlencelidir. Ama yavru köpeğinizi eve getirmeden önce cinsine karar vermeniz gerekir. Aklınızda bulunması gereken bazı önemli noktalar:

  • Hayat standardınıza en uygun cinsi seçmenizi tavsiye ediyoruz. Büyük köpekler geniş yerlere ve çok egzersize ihtiyaç duyarlar.
  • Eğer köpeğinizin tüylerini fırçalamak için çok fazla zamanınız yoksa kısa ve yumuşak tüylü yavrular seçmelisiniz.
  • Bir yavru köpek seçmeniz için en uygun zaman 8 ila 12 haftalık olduğu zamandır.
  • Yavru köpeğinizi seçerken gözlerinin, kulaklarının ve burun deliklerinin temiz olmasına dikkat ediniz. Derisinin ve tüylerinin kaşınıp kaşınmadığına, yara ve benekler olup olmadığına bakınız.
  • Hangi aşıların yapıldığını ve hangilerine ihtiyaç duyulduğunu öğrenin.

Yavru köpeğinizin beslenme düzenini öğrenin; ilk hafta ve sonrası için bu düzeni takip edin. Bu yeni bir eve taşındığında sindirim siteminde oluşabilevek bozuklukları engelleyecektir.

Yavru Köpelerin Beslenme ve Bakımı

Yavru köpeğin bakımı, büyütüp eğitilmeleri bilgi ve çaba gerektirir. Özelliklede sağlıklı ve bilinçli yetiştirilmeleri için önemli noktalar vardır.Yavru köpekler eve ilk geldiklerinde hırıltılı ses çıkarabilirler, bu normaldir. Hatta yapacağı ilk eylem halıya çiş yapmaktır. Bu doğaldır ve ona kızmayınız. Çünkü oraya yapmaması gerektiğini daha bilmemektedir.

Yavru Köpelerin Beslenmesi

Yavruların tam ve dengeli beslenmesini sağlamak çok önemlidir. Yani protein, yağ, karbonhidratlar, vitamin, mineral ve selülozik maddelerin, yavruya yeterli verilmesidir. Köpek sütten kesilince, ya hazır mama, konserve yada evde hazırladığımız mama formüllerini uygulayabilirsiniz. Mesela az yağlı kıyma, hububat, pişmiş ve rendelenmiş sebze, et veya tavuk suyu karışımı yavru yedirebilirsiniz. İlk başlarda et ürünü az vermelisiniz ve zamanla bu oranı arttırmalısınız. Çünkü bu dönemde yavru köpekler, et besinlerini kolayca sindiremezler. Hazırlanan mamanın oda sıcaklığında olması ve yavruya düzenli saatlerde verilmesi gerekir. Yavru köpeklere 3. aya kadar günde 4 kez, 3-6 aya kadar günde 3 kez, 6 aylıktan 12. aya kadar günde 2 kez ve 1 yaşından sonra günde 1 kez mama verilir. Mamanın yanında kalsiyum, vitamin takviyeleri hem kemik gelişimi hem de tüy ve dengeli beslenme açısında önemlidir.

Yavru Köpelerin Bakımı

Bakımda önemli olan husus, yavruların sağlık problemlerini önlemek için parazit tedavisinin ve aşılarının düzenli yapılmasıdır. Yavrulara 3. haftadan itibaren parazit tedavisi yapılmalı ve bu tedavi üç haftada bir tekrarlanmalıdır. Bu tedaviden sonra 40. günden itibaren yavruları çeşitli hastalıklardan hatta ölümden koruyacak aşılar zamanında ve düzenli olarak yapılmalıdır. Bu kapsamda kanlı ishal (Parva viral enterit), karma, Bronşit, Kuduz ve kist aşıları yapılır. Yavrular dişsiz doğarlar. Dişler 3-6. haftadan itibaren çıkmaya başlarlar. Kalıcı dişler ise 4. aydan itibaren çıkarlar. Diş değiştirme döneminde hayvanda huzursuzluk, iştahsızlık, salya ve diş kanamaları görülebilir. Bu dönemde yavru bir şeyleri çiğneme ihtiyacı duyar. Bu ihtiyaç hazır kemik, oyuncak ve bisküvi verilerek karşılanabilir. Ayrıca yavru köpekler düzenli olarak taranmalıdır.

Yavru Köpelerin Tuvalet Eğitimi

KöpekYavruya tuvalet alışkanlığı kazandırmak önemlidir. Yavru köpekler tuvalet ihtiyacını genellikle uykudan uyandıkları zamanlarda veya yemek yedikten sonra yaklaşık 1 saat içerisinde giderirler. Yavru köpeğe tuvalet alışkanlığı kazandırmak için köpek boş bir odaya bırakılır. Odanın tabanı tamamen gazete ile kapatılır. Köpeğe bu odada yemek ve su verilir. Köpek bir yeri seçip tuvaletini yaptığında, o yerdeki gazete bırakılıp diğer temiz gazeteler toplanır. Bu kirli gazeteyi önce kapı arkasına sonra aşama aşama dışarıya alırız. Yavru köpekler günde 5-6 kez genellikle yemekten sonra dışarıya ve aynı yere çıkarılmalıdır. Yine köpeğin ihtiyacı olduğunu anladığınız vakit hemen dışarıya çıkarırız. Yavru köpek tuvaletini doğru yere yaptığı zaman yumuşak ses tonuyla sevip ödüllendirilmelidir. Eğer istenilmeyen bir yere tuvaletini yaparsa ses tonunuzu biraz yükseltip azarlayın ve bir süre onunla ilgilenmeyin. Asla dövmeyiniz. Evin içinde her hangi bir yere yaparsa o yer alkol bazlı bir deterjanla yıkanmalıdır. Unutulmamalıdır ki köpekler kokuya tuvaletini yaparlar.

Erişkin Köpeklerin Bakımı

Köpeğinizin temiz, sağlıklı ve bilinçli büyümesi sizin elinizdedir. Veteriner hekim kontrolünde aşı ve parazit tedavileri düzenli yapılmalı, günlük besin gereksinimleri için uygun mama seçilmeli, tüyler düzenli olarak taranmak, uygun zamanda banyo yaptırılmalı ve iyi takip edilmelidir. Sorumluluğunu bilen köpek sahibi köpeğini sevmeli, uygun zamanlarda dolaştırmak ve bir gezi programı hazırlamalıdır. Onu asla dövmemek ve ani hareketlerden kaçınmalıdır. Ayrıca belli bir yaştan sonra, köpeğinizin eğitim alması hem sizin hem de köpeğinizin yaşamını kolaylaştırır. Bu eğitimler köpeğe ve isteğe göre temel itaat, ileri itaat, alan koruma, kişisel koruma ve davranış bozukluğu giderici eğitimlerdir. İnsanın köpeği ile yaşamını idame ettirmesi çok hoş bir duygudur. Unutmayalım ki onlar bizi anlayan en iyi dostlarımızdır. Kişilik yapıları, kendilerine özgün hareketleri ve tüm sevimlilikleri ile hayatımıza renk katarlar. Hiçbir zaman onlarla yaşamanın bir ayrıcalık olduğunu unutmayalım.

Diğer Sayfalar

Doğru Köpek Seçimi. Hangi Cins? Yavru mu? Erişkin mi?
Köpeklerin günlük bakımı nasıl yapılmalıdır?
Köpeğim çok tüy döküyor. Ne yapmalıyım?
Köpekler neden kendi dışkılarını yerler?