Çöpçü Balığı

Çöpçü Balığı

Akvaryum hobisine başlayan hemen herkes ülkemizde 'çöpçü' diye anılan Corydoras kedibalıklarını akvaryumlarında tutmuşlardır. Çöpçülerin vücutlarını pul yerine sert plakalar kaplar. Akvaryumlarda sıcaklığı 22-26 derece arasında tutmak çöpçülere için uygundur. Günümüzde 150'ye yakın corydoras kedibalığı cinsi olduğu sanılıyor.

Karma akvaryumları beslerken dibe yem ulaşması çöpçüler için çok önemlidir. Dibe çöken granül yemler çöpçüler tarafından iştahla yenir. Veya bir bardağa akvaryumunuzdan su koyup bu suyun içine biraz pul yem koyup karıştırın, pul yem iyice ıslanıp bardağın dibine çökünce akvaryumunuza dökün. En ideal besleme, iki yöntemi de aralıklı kullanmaktır.

Çöpçüler sürü balıklarıdır. Bu yüzden çöpçülerin akvaryuma daha çabuk ve kolay alışmaları için birkaç tanesinin bir arada tutulması gerekir. Çöpçü balıkları iyi koşullar altında 6-7 sene yaşarlar ve de pek sık hastalanmazlar. Üretmek de o kadar zor değildir. Doğal olarak bir erkek birde dişi balığa ihtiyacınız var.

Ancak üreme çağına gelmiş çöpçülerin erkek veya dişi olduğu tespit edilebilir. Genç çöpçülerde bu olay hemen hemen imkansız gibi bir şeydir. Erginleşmiş balıklarda dişiler derin ve geniş vücutlu, erkekler ise ince ve uzun vücutlu olurlar. Dişiler aynı zamanda daha büyük boya ulaşırlar. Bazı cins çöpçülerde dişi ve erkekler pelvis yüzgeçlerine bakılarak ayırt edilebilirler. Erkeklerin pelvis yüzgeçleri sivri uçlu, dişilerin ise pelvis yüzgeçlerinin ucu yuvarlaktır. Bu olay komanda çöpçülerde belirgindir.

Akvaryumcularda çeşitli çöpçü balıkları her zaman mevcuttur. Çöpçüler hem karakter dolu ilginç balıklardır, hem de akvaryumunuzun diğer balıklar tarafından kullanılmayan dibine hareket getirirler.